dilluns, 28 de març del 2011

És possible un camp de golf sostenible?

Els camps de golf són un tema recurrent en la política eivissenca. Sembla que per diferenciar-nos de la resta de destins turístics els haguem de copiar l'oferta. Una cosa, però, m'ha cridat l'atenció: el biogolf

El biogolf és un projecte de certificació per  pretendre demostrar els valor positius pel medi ambient dels camps de golf. Evidentment, no és més que una magarrufa per presentar els camps de golf com a sostenibles, quan, de sostenibles, no en poden ser ja que:
  • Consumeixen grans quantitats d'aigua. Per molt que sigui depurada, és una competència directa a l'aigua per a l'ús agrícola, per tant, esdevé un factor de pressió en contra del manteniment de l'activitat agrària.
  • Consum d'energia, en bombeig d'aigua, il·luminació, etc, inadmissible per al que fa la reducció de gasos d'efecte hivernacle.
  • L'ús de pesticides, en especial herbicides i fungicides, que a més de no estar justificada, limiten i perjudiquen els desenvolupament de l'agricultura ecològica, esdevenint focus de contaminació que es dispersa per deriva a l'atmosfera i per lixiviació als aqüífers.
  • Segueix la dependència de l'economia basada en ús del territori per al sector terciari
  • S'incrementa l'especulació sobre el terreny i la pressió contra el desenvolupament d'una agricultura i silvicultura sostenibles. Es consumeixen quantitats significatives de territori rural i en modifiquen l'aspecte tradicional. Encara que en aquest punt s'adoptin mesures correctores per a minimitzar-lo (parets de pedra seca, etc), es desfigura inevitablement, amb els manteniment d'una capa verda tot l'any, relleus suaus, basses d'aigua permanents i més elements aliens al paisatge.
Per molt que algun il·luminat es vulgui treure de la màniga una etiqueta "bio", difícilment tindrà res a veure amb la realitat.

Anem més enllà i imaginem que es pogués dissenyar un camp de golf amb zero consum d'aigua, d'energia i de pesticides. Això ja existeix a Dubai i a Austràlia, amb bastant d'èxit, justament per l'originalitat de la idea.
Imatge presa del web de Cooper Pedy Opal Fields Golf Club
A diferència d'aquests exemples, a Eivissa el camp estaria verd de forma natural vuit mesos l'any i sense reg ni pesticides. Tornem a la realitat. Encara que algú dugués endavant un camp de golf amb consum d'aigua, energia i pesticides zero, la pressió sobre el territori d'aquest tipus d'instal·lacions i la dependència del turisme, així com la pèrdua d'espais agrícoles i la degradació del paisatge es mantindrien amb la mateixa gravetat.

Per molt que ens els vulguin presentar com a sostenibles, els camps de golf no són una alternativa per al ja massificat medi rural eivissenc.


__________________________________________________________________________________
 Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada